Tarikh : 26 September 2022 (Isnin)
Masa : 10.00 pagi – 11.00 pagi
Lokasi : PEDi Jeram
Peserta : 2 orang

 

Tujuan

Program sesi taklimat pendaftaran perniagaan kepada usahawan dilaksanakan adalah untuk memberi penerangan tentang Pendaftaran Perniagaan (SSM) kepada usahawan dan tunjuk ajar bagaimana untuk mendaftar SSM secara online. 

Aktiviti

Taklimat adalah melalui platform Microsoft Teams Meeting yang dijalankan secara atas talian di PEDi Jeram. Pihak SSM memberi penerangan secara jelas tentang SSM dan menjelaskan langkah-langkah untuk peserta mendaftar SSM secara dalam talian dengan mudah.

GAMBAR DISINI

Tarikh : 14 September 2022 (Rabu)
Masa : 02.00 petang – 05.00 petang
Lokasi : PEDi Jeram
Peserta : 3 orang

 

Tujuan

  1. Untuk menguji minda peserta tentang pengetahuan ICT dalam diri menggunakan applikasi Free Online Jigsaw Puzzles (jigsawplanet.com) dan menguji kecepatan peserta menyelesaikan puzzle.

Aktiviti

Pada 14 September 2022, PEDi Jeram sekali lagi telah menganjurkan satu program kuiz puzzle online bersama ahli PEDi bermula dari jam 2.00pm hingga 5.00pm. Program ini adalah terbuka kepada ahli PEDi dari umur 10 tahun sehingga 17 tahun yang telah ada asas sedikit tentang pengetahuan ICT.

GAMBAR DISINI

Tarikh : 14 Ogos 2022 (Ahad)
Masa : 3.00 petang - 5.00 petang
Lokasi : Pi Batu 19 Jeram
Peserta : 10 orang

 

Tujuan

Internet carian maklumat dibuat bertujuan untuk memudahkan pelajar mencari bahan untuk kerja kursus sekolah mereka. Selain memudahkan pelajar mendapatkan maklumat lebih terperinci mengenai kerja - kerja kursus yang diberikan oleh cikgu sekolah mereka.

Aktiviti

Kelas internet carian maklumat ini dijalankan di PEDi Jeram dan dihadiri oleh pelajar asrama penuh dengan 10 orang pelajar. Kelas bermula pada jam 3 petang - 5 petang pada hari Ahad.

GAMBAR DISINI

Tarikh : 07 Sept 2022 ( Rabu )
Masa : 10.00AM– 12.00PM
Lokasi : PEDi Kg Batu 19 Jeram
Peserta : 2 orang

 

Tujuan

Tujuan kelas ini diadakan adalah untuk mempromosikan kemudahan yang terdapat di PEDi serta mempromosi kelas IT secara percuma untuk ahli yang berdaftar . Selain itu, dapat membantu pelajar untuk belajar menggunakan microsoft word dan menaip dengan baik.

Aktiviti

Aktiviti dimulakan dengan memperkenalkan peserta dengan Microsoft Office iaitu Microsoft Word. Peserta ingin menyiapkan surat rasmi seperti yang dikehandaki. Petugas mengajar peserta asas penggunaan microsoft word seperti penggunaan paragraph, font, line spacing dan sebagainya. Peserta juga diajar cara untuk save ( simpan ) dokumen yang telah disiapkan.

GAMBAR DISINI

Tarikh : 17 Julai 2022 (Ahad)
Masa : 2.00pm - 5.30pm
Lokasi : PI Jeram
Peserta : 16 orang

 

Tujuan 

Program ini adalah bertujuan untuk usahawan untuk mempelajari cara menjual atau berniaga dalam platform shopee.Juga dapat membantu usahawan bagi meningkatkan pasaran jualan dengan lebih baik. Selain itu usahawan dapat menambah ilmu mengenai penjualan di shopee. Program tersebut adalah salah satu alternatif untuk membantu para usahawan komuniti menambah pendapatan secara online.

Aktiviti

Kelas shopee online dibuat di atas talian di PEDi Jeram bermula jam 2.00 petang sehingga jam 5.30 petang. Aktiviti dijalankan adalah untuk memupuk semangat usahawan untuk belajar dan timba ilmu mengenai penjualan di atas talian.

GAMBAR DISINI